TESTBERICHTE

AKAI MPC Renaissance

Az Akai Professional 2012-es NAMM Show alkalmával mutatta be legújabb zászlóshajóját, az MPC Renassance-t. Az Akai új Music Production Center-ében egyesül a legendás MPC-k minden tudása a számítógép erőforrásaival, ugyanis ez egy teljesen integrált hardver/szoftver rendszer: a klasszikus hardveres vezérléshez társul az MPC saját exkluzív szoftvere, ami példa nélküli, kibővített produkciós lehetőséget nyújt, ezzel egy új utat nyitva a zeneszerkesztés világába.

AKAI MPC Renaissance

A koncepciót már ismerjük, hiszen a Native Instruments és az Arturia palletájában már szerepeltek korábban hasonló termékek. A lényegi különbség a szoftverben található, mely lehetővé tesszi a kényelmesebb számítógépen történő munkálatokat a kontrollerrel és a benne lévő hangkártyával.

Az Akai MPC Renaissance klasszikus MPC kezelőfelülettel rendelkezik: 16 darab háttérvilágítású MPC Pad, 16 darab Q-Link forgó potméter, melyekhez LED-gyűrű is tartozik és egy kék háttérvilágítású LCD-kijelző is található rajta. A beépített hangkártya 24Bit/96kHz-es mintavételezésre képes. 2 darab Mic/Line bemenet (48V fantomtáppal), sztereó bement (kapcsolható Phono-Preamp-pal és földeléssel), 4 darab 6,3mm-es jack kimenet, S/PDIF I/O, 2 darab MIDI bemenet, 4 darab MIDI kimenet és egy két részes USB 2.0-ás HUB áll a rendelkezésünkre. Érdekesség még a Vintage Mode-funkció, amivel a kimeneti hangkarakterisztikát változtathatjuk át az MPC3000-es, MPC60-as és más vintage samplerek hangjára. A gyártó szerint az MPC3000-es analog áramkörei biztosítják az autentikus és kiválló hangzást.

Az új MPC szoftver Windows és MAC-es környezetben, illetve Standalone-módban vagy VST, AU és RTAS módban is elérhetőek, ezálltal szinte minden DAW szoftverrel kompatibilis. Nem csak Wav, MP3, AIFF, REX vagy SND audioformátumokat képes kezelni, hanem az eddigi összes MPC-vel készült program és sequencer-file-t is megnyithatjuk és szerkeszthetünk az MPC Renaissance-al, akár 128 sávon. A teljesség igénye nélkül, az MPC Renaissance egy több mint 6 GB-nyi hangminta tárral is fel lett szerelve, többek között az MPC3000-es legendás hangmintáival.

Mivel ez lesz az Akai cég első szoftver alapú MPC-je, kíváncsian várjuk, miképp gyorsítja fel az MPC Renassaince használata a munkafolyamatokat és persze arra is rendkívül kíváncsiak vagyunk, hogy a hatalmas tudás mellett képes lesz-e az Akai megtartani a már jól bevállt MPC-k hangminőségét.

Szerző: Michael Hammerstiel
Fordította: MD