TESTBERICHTE

Allen & Heath GS-R24

Az Allen & Heath bemutatta legújabb analóg stúdió keverőpultját, a GS-R24-est. Opcionális I/O, motoros fader-ek és számos professzionális funkcióval ellátott keverőpult, mely leginkább a ZED R-16-os nagytestvére lehetne. 24 Mic/Line-mono csatornával, Direct-Out-okkal és Insert pontokkal rendelkezik. Minden csatornán 4-sávos EQ, 2 parametrikus közép és Q-szabályzó, ill. 8 Aux-Send és 48V-os fantomtáp is helyet kapott a pulton. Ezen kívül rendelkezésünkre áll még 2 duál sztereó bemenet, melyeket többek között EQ-val is szabályozhatunk. Speciális extraként 2 plusz elektroncsöves bemenetet is használhatunk, amennyiben klasszikus, meleg analóg hangzást szeretnél elérni a felvétel során.

 Az opcionális átalakító modul ideálissá teszi a GS-R24-est bármely DAW-szoftver használatához. Lehetőségünk van FireWire 400 vagy ADAT portokon keresztül digitalizálni. Mindkét porton mind a 32 csatornát használhatjuk, mindegy, hogy A/D vagy D/A konvertálásra. A 24 mono csatorna több felvételi módban is működik, pl: külső insert effektek használatával, belső EQ használatával vagy egyikkel sem, stb. A 2 sztereó csatorna már valamivel korlátozottabb sajnos.

Amennyiben egy más gyártó hangkártyáját szeretnénk az Allen & Heath GS-R24-es keverőpultjával használni, érdemes egy pillantást vetnünk az alternatív, analóg modulra, melyet a közeljövőben fog kiadni a cég. Ez a modul 25-pin-es analóg Sub D-csatlakozókkal (Tascam szabvány) lesz szerelve. A jelenlegi analóg modul mind a 32 csatornát asszimmetrikusan küldi egyetlen nagyobb Sub-D csatlakozón keresztül.

 A GS-R24M-es model mind a 24 Mic/Line monó csatornája sztereó motors fader-ekkel van ellátva. A fadereket használhatjuk analóg fader-ként is, de akár MIDI szabályzásra is alkalmasak lehetnek DAW szoftver használata esetén. A készüléken lévő solo és mute gombokkal ugyancsak küldhetünk MIDI parancsokat. A gyártó szerint a pult kompatibilis szinte minden DAW szoftverrel, de leginkább a Logic és Ableton szoftverekhez ajánlott. A Cursor Wheel mellett további Cursor gombokat is igénybe vehetünk, ill. további DAW-Transport irányító gombok, toló potméterek, forgó potméterek teszik könnyebbé a stúdió munkálatok folyamatát. A keverő rengeteg funkciója mellé már tényleg csak egy erős számítógépre van szükségünk ahhoz, hogy professzionális szintű stúdiómunkálatokat végezzünk.